Svamp, bär & fiske

Bergslagens natur har fantastiska skogar fulla av gula kantareller, trattkantareller, vilda hallon, blåbär och lingon. Det finns även fina sjöar och tjärnar att fiska i.
Eftersom vi har haft huset i 12 år har vi egna hemliga kantarellställen, information som våra gäster får tillgång till med gpskoordinater om så önskas.
Det växer till och med gula kantareller på tomten på sensommaren och hösten. På tomten finns det även blåbär och lingon, och i skogen finns det i överflöd när det är ett bra år för bär. Vilda hallon växer i stora snår utmed vägen och smultron finns utmed nästan alla skogsstigar när det är säsong för det.

Den närmaste sjön har mest abborre och gädda, men 15 minuter med bil kan man istället besöka en tjärn med utsläppt regnbåge. Man kan lösa fiskekort på den lokala bensinstationen. Det finns även fler bra fiskeställen inom bilavstånd. Här är en länk där du kan se vilka sjöar som erbjuder vad.

I Hällefors är det ett riktigt härligt fiskevatten. Det sköts av Hällefors fiskevårdsförening. Det innefattar ett 60-tal sjöar för vitfiske, med abborre, gädda och gös samt hem 12 ädelfisksjöar, varav två hyrsjöar. Resterande 10 sjöar kan man lösa dygnskort. Det är mycket välskötta rastplatser och en härlig miljö för en dagsutflykt.

I Malingsbo-Kloten runt den lilla byn Kloten finns det mycket rika vatten för friluftsliv och fisk. Sportfiskaren, nybörjaren och familjerna trivs här. Abborre och gädda men även naturligt bestånd av inplanterad regnbåge och öring finns i vattnen. Man kan fiska från strand, hyrd båt eller kanot.

I grannstaden Lindesberg finns många fina naturvatten, åar och put-and-take sjöar där du bl.a kan få abborre, gädda, gös, vitfisk, regnbåge och öring. Handikappanpassad toalett och brygga finns i Smedsjön och i Sverkestaån är bara flugfiske tillåtet. Ädelfisk sätts det regelbundet ut i flera av områdets sjöar.

I Nora.Det finns ett 70-tal fiskevatten och de flesta av sjöarna ingår i Nora kommunfiskekort, barn upp till 15 år fiskar gratis. I Norasjön kan du fiska abborre, gädda, gös och öring, bara femtio meter från Nora torg.

Put-and-take fiske i Dammsjön i Nyhyttan, norr om Nora. Separat fiskekort krävs för sjön.

FISKA I GRÄNGESBERG!

Södra Hörkens Fiskevårdsförening
Fiskevatten: Södra Hörken, Siksjön, Stora Avlången, Råbrottstjärn, Bladtjärn, Stora och Lilla Basttjärn.
Fiskeservice: Båtramp finns vid Motormuséet.
Fiskekort: Trä-bygg-järn 0240-237 20, Vandrarhemmet 0240-218 30, Silverhöjdens camping 0240-66 23 99, Turistbyrån 0240-860 50
Fiskarter: abborre, gädda, gös, öring, sik och siklöja.

Norra Hörkens fiskevårdsförening
Fiskevatten: Bränntjärn, Hundtjärn, Hörktjärn och Lambitjärn. Lertjärn, Norra Hörken, Orrleken, Svarttjärn och Örtjärn.
Fiskekort: Larsa Bilplåt, Västergrillen och Shell.
Fiskarter: Abborre och gädda i Lertjärn, Svarttjärn, Norra Hörken och i Örttjärn även öring, Norra Hörken även röding och Orrleken även regnbåge.

Örabergsdammens Fiskevårdsförening
Fiskevatten: Örabergsdammen
Fiskekort: Kontakta Morgan Söderberg 076-576 25 43
Fiskarter: Aborre, gädda och regnbåge