Midsommarveckan vecka 25

Torpet är en underbar plats att fira midsommar på. I Sverige är det brukligt att firandet av midsommar är knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Här på torpet har vi egen skog så om man vill göra en egen midsommarstång är det bara att ta några mindre träd och smycka den med löv och vilda blommor. Det finns den här tiden på året oceaner av midsommarblomster, hundkex, smörblommor, blåklockor och andra blommor i trädgården. Vi brukar lämna kvar en stor rabatt av midsommarblomster som vi klipper ned efter midsommaren när de börjar att blomma ut. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Vi brukar alltid även pryda våra hundar med för de obligatoriska midsommarbilderna! Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.

Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar eller en tårta med jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten.
Då midsommar i år inträffar vecka 25 är det midsommarafton fredag 22 juni. Man hyr torpet som vanligt lördag-lördag den veckan, dvs den som vill fira midsommar här är välkommen lördag 16 juni-lördag 23 juni. Än så länge är den veckan ledig, men det är en av de mest populära veckorna att komma ut på landet och fira med släkt och vänner.

Om man vill besöka ett arrangemang på midsommar har Hembygdsgården i Sunnansjö öppet.

Deras program 2018 ser ut så här:

Torsdag 23:e juni klockan 16:00
Bygdemidsommar – Kom och klä midsommarstången med oss. Vi bjuder på saft, bullar och musik

Lördag 25:e juni klockan 14-18
Midsommardagen
Fiskdamm, lotterier, servering
Öppen hembygdsgård med visning av byggnader och samlingar.

Klockan 15
Resning av midsommarstången.
Dans och lekar
Musikunderhållning. Saftkalas för alla barn.

Klockan 16:30
Blandad dans på lövad bana.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *