Se & Göra

Torpet ligger 4 km rakt in i skogen. De närmsta byarna är Hörken, Ställdalen, Kopparberg, Grängesberg, Lindesberg, Nora och Ludvika.

**I byn:**

Ställbergs rökeri & gårdsbutik

Ligger ca 350 meter ifrån torpet. Gården med fiskrökeri, butik och café. Här röks regnbågslax som är odlad i Dalälven, de tar även emot fisk för rökning. I butiken finns en mängd produkter. Ca 17 km från Kopparberg.

Tfn. 073-078 40 84, 0580-212 07
Östra Kumlan 512, Kopparberg

Källmans skogscafé
Cafét ligger bara ca 350 meter ifrån torpet om man går emot centrum av byn. 2018 har de öppet :
☆Morsdag,
☆ KULTURGLIMTAR ( helgen efter midsommar)
☆Alla fred-söndagar i juli
☆ Farsdag.
Facebook

Naturreservatet Djupdalshöjden
Ca 4 km ifrån Torpet om man fortsätter på grusvägen förbi huset kommer man till början av ett stort vackert naturreservat. Djupdalshöjden är en av länets högsta punkter och kallas ibland för ”Örebro läns tak”. Skogen är präglad av ett kargt klimat och långa, snörika vintrar. Vresiga träd med toppar brutna av snö bidrar till områdets vilda karaktär. I denna vildmark hörs sällan annat än vindens sus i träden. Med lite tur kan man få se spår av både varg, björn och lodjur. Här finns även gott om svamp och hjortron på sensommaren och hösten. Djupdalshöjden är ett av länets större skogs- och myrreservat. Hårt klimat och näringsfattig mark får träden att växa långsamt. Till synes små och klena träd kan därför vara mycket gamla. Nästan all skog i reservatet är över 100 år gammal. De äldsta träden är 300 år, kanske äldre. Mellan de skogklädda höjdpartierna utbreder sig en mosaik av barrskogar, sumpskogar och myrar. På myrarna frodas tuvull, hjortron och dvärgbjörk.

Cykelbanan Säfsenbanan
Strax utanför huset kan man cykla in på den vidsträckta Säfsenbanan. Inom ramen för projektet, som är ett EU-projekt, har den gamla Säfsbanan, från Hörken till Tyfors, rustats upp och markerats för att skapa en cykel-, häst- och skoterled. På olika ställen efter banan, totalt 56 km från Hörken till Tyfors, har vindskydd placerats ut. Det är fantastiska cykelvägar och om man har cykelväskor med picknick kan man stanna och rasta vid flera rastplatser. Det är många förberedda grillplatser utmed vägen.

Mörttjärn
5-10 minuters cykeltur ifrån torpet ligger en vacker liten tjärn som heter Mörttjärn. Det är en fin liten brygga ut mot vattnet och ett vindskydd där man kan grilla. Man ser ofta mörtar som hoppar i vattnet men det är inget vidare fiske där. Men en underbar stillsam plats där man kan sitta och bara njuta av att se ut över vattnet. Det är sällan man stöter ihop med någon här. Det finns blåbärsris precis intill tjärnen och man kan gå över tjärnen över en liten träbro så kommer man in i skogen. Mycket kantareller i området!

 

**Hörken**
Hörken är en mycket trevlig liten by som ligger utmed Hörkenälven. Här finns en badplats, Norra Hörkens badplats. En sandstrand med brygga, wc och ett 40-tal parkeringar.

 **Badplatser**
Närmaste sjön heter Stora Kumlan, 2 km med bil eller cykel och där hittar man två mindre sandstränder där det är mycket lite folk.
V29 anordnas den årliga och uppskattade simskolan i Hörken med 2 st pass om dagen må-fre.  Simskolan är öppen för alla åldrar och är kostnadsfri.

Sågdammen i Ställdalen är också en badplats i närheten.
Stjärnforsbadet Liten badplats i Nedra sjön, Ljusnaren. Precis efter vägen RV63 mellan Kopparberg och Hällefors

Bergströms diverse
Här hittar man även en lanthandel med ekologisk mat, saft ifrån lokalt bryggeri och loppis. Underbart att kunna ta en iskall ekologisk saft där som paus under en cykeltur.
Hemsida Facebook

**Kopparberg**

Jan-Ols gården
Här kan man rida ut på turridning eller boka plats för en dagstur eller ett ridläger i sommar. Många olika hästar, både stora och ponnys.
Hemsida

Sommartid finns här Opera på Skäret. Det är Sveriges ledande sommaropera. Där spelas högklassiga operaföreställningar. På platsen för ett gammalt sågverk invid sjön Ljusnaren spelas opera i rustika träbyggnader som förr användes som hyvleri och timmermagasin. Operahuset har nått världsrykte för sin unga akustik. Sommaren 2018 spelas två parallella uppsättningar, Don Carlo av Verdi på Stora scenen och Kärleksdrycken av Donizetti på Lilla scenen. Don Carlo är Giuseppe Verdis storslagna opera om maktspel och kärlek vid det spanska hovet på 1500-talet. Kärleksdrycken är Gaetano Donizettis stora komiska succé, med ett undergörande kärlekselixir i centrum för den lättsamma, romantiska berättelsen. Don Carlo är fyra timmar lång inklusive pauser och Kärleksdrycken 2,5 timmar.

Kärleksdrycken spelas 14 juli – 24 augusti
Don Carlo spelas 28 juli – 26 augusti

Hemsida

Vaska guld

 Ibland är allt guld som glimmar. I vattendragen kring Kopparberg är det så. Där är guldvaskning en given sommarfavorit. Några timmar i vaskarskolan för att få den rätta knycken, sedan: ut och vaska! Du kan få sakkunnig hjälp och kom ihåg att allt guld du hittar är ditt!

Guldvaskarskola måndag, onsdag och fredag 26/6 -31/8 kl. 13:00.
Bokning: Kopparbergs turistbyrå senast kl. 12:00 samma dag.
Hemsida Facebook

**Kloten**

Naturreservatet Malingsbo-Kloten

Här finns ett stort vildmarksföretag som heter Nordic Discovery
De erbjuder en mängd aktiviteter:
Älgsafari
Bäversafari
Nattpaddlingstur
Vargspårningstur
Kanot och kajaktur
Hyr ut cyklar, kajaker, kanoter och roddbåtar

**Grängesberg**

Gränges Hyrkart
Väldigt trevligt ställe som erbjuder väldigt mycket. Här kan man åka gokart, spela paintball och lyxa till tillvaron genom att efteråt bada bubbelpool i deras relaxavdelning.
Hemsida

Svanskogens golf
Svanskogens Golf är en ”Pay and Play” bana på nio hål. Här kan du spela golf utan Grönt Kort eller medlemskap i en golfklubb.
Det finns övningsområde med drivingrange, green samt sandbunker.
Ingen tidsbokning behövs och klubbor finns att hyra i kiosken.
Hemsida

Disponentparken

Disponentparken är en levande och aktivitetsrik park i en härlig miljö. Här finns bland annat en lindallé,  en örtagård, en engelsk park och en rhododendrondal. I den gamla Bak- och Bykstugan finns ett café där man kan dricka en kopp kaffe och äta ljuvligt gott hembakat bröd. Här finns det katter, frigående gäss och höns och många andra djur att titta på. En trevlig presentbod frestar med många annorlunda saker och ting.I parken finns det även ett fint växthus som under sommaren håller öppet för försäljning av gammaldags växter och plantor.
Hemsida

 

**Löa**

Hyttans hemligheter

Teatervandring för hela familjen vid Löa hytta. Under vandringen kommer ni att möta smeder, luffare och andra figurer från förr. Det handlar om gamla hemligheter och livsöden, men också om kluriga lösningar på dåtidens tekniska problem.

Spelas 6 juli–5 augusti.
Tisdag-söndag kl. 11.00-15.00 (sista insläpp kl. 14.40)
Information och biljetter: www.hyttanshemligheter.se

Bergslagens Största Bokloppis

I Södra Hyttan strax utan för Hjulsjö i Hällefors ligger Bergslagens största bokloppis.
Här finns mer än 1000 hyllmeter begagnade böcker till salu.
Öppet lör-sön 1/7-13/8 kl 10.00-16.00

**Nora**

4-7 juli är det Noradagarna, en stor folkfest med Markander och mycket annat i grannstaden Nora. Finns mycket här för hela familjen.
Hemsida

Lockgruvan i Pershyttan

 Att gå 45 meter ner under marken där det alltid är kallt och fuktigt är en spännande upplevelse. Ett besök i Lockgruvan i Pershyttan brukar imponera på barnen. Lockgruvan är en av de tidiga järnmalmsgruvorna i Pershyttan, gruvan var i drift fram till 1909. Gruvan kan endast besökas med guide under sommaren.

Guidade visningar sommartid.

Skärmarbodabergen

 Mycket vildare än Skärmarbodabergen blir det inte. Strax söder om Nora, intill Bergslagsportens rastplats, finns ett fantastiskt system med stora och små grottor, jättelika istidsblock och nästan orörd natur. Över 200 grottor är så stora att de rymmer minst fem personer! I området finns stigar och vandringsleder i alla svårighetsgrader. En nybyggd balansbana vid entrén lockar klättersugna i alla åldrar. Naturreservatet har på flera sätt gjorts mer tillgängligt utan att förlora sin unika karaktär.
Länk

Alntorps Ö

M/S Plaskus

Ta en tur med M/S Plaskus till Alntorps Ö i Norasjön. På Alntorps Ö finns badstrand med brygga och hopptorn, kafé och kiosk, minigolf, trollstig för de minsta, frisbeegolf, promenadslinga runt ön, genbank med äppelträd, grillplatser på norra och södra udden, fotbollsplan och volleybollnät.

M/S Plaskus avgår från stationsområdet (Järnvägsgatan) i Nora under sommaren,  Båtresan är kostnadsfri.
Länk

 

Tjurskallen

Det bästa köttet till grillningen! Gårdsbutik med försäljning av kött och charkuteritillverkning baserade på svenska råvaror och högt köttinnehåll utan tillsatser. Ca 15 km norr om Nora.

Tfn. 0587-412 33, 070-302 64 06
Björkbacka 139, Nora

**Lindesberg**

 

Badhuset Energikällan

 Äventyrsbad med varm tropisk miljö. Här finns en 47 meter lång vattenrutschbana, virvelkanal, gejser, en 25-meters motionsbassäng och barnbassäng. Relaxavdelning med torrbastu, ångbastu, caledarium och två bubbelpooler.
Hemsida

Äventyrsgolf

 I Lindesberg kan du spela minigolf i häftig bergslagsmiljö genom gruvor, tillsammans med troll och fiskare. Banan har 19 hål och spelas på gräs. På varje bana så finns det två spelvägar, en lätt för barnen och en mer avancerad väg för dom äldre. Du kan även prova på guldvaskning, elbilar, biljard och fotbollspel. Här finns också ett glasscafé.

Till sommaren 2018 invigs en miniwesternby.
Hemsida

Örebro

Lostcity är ett enormt äventyrsbad i Gustavsvik
Hemsida