Torpet ligger i skogen. Här berättar jag om de vilda djur som finns på tomten och i området;
Fåglar
På några av träden har vi fågelholkar. Vi behöver fler holkar eftersom en del behövt bytas ut. Om våren tar vi hund och katthår och hänger upp lättillgängligt för att fåglarna ska ha material till sina holkar. I två av holkarna närmast huset kommer det varje år talgoxungar. Det är mysigt att se föräldrarna flyga fram och tillbaka för att mata sina ungar. De brukar få två kullar per säsong. På torpet matar vi fåglarna året om. Många hävdar att man inte behöver mata fåglarna på sommaren. Jag tycker tvärtom. Jag matar fåglarna året om då det finns små fågelungar i holkarna. Både föräldrarna har då en viktig uppgift, och det är att flyga fram och tillbaka mellan insekter och sina fågelungar i holken. Det är därför viktigt att födan finns lättillgänglig så att det riskfyllda uppdraget att förse ungarna med mat inte slutar i bråd död, och ungar som då svälter ihjäl holken. Jag har hittat döda förtorkade ungar i en holk, och det är så sorgligt. Naturen är grym, och jag ser det som min plikt att hjälpa fåglarna så mycket det går för att bevara starka stammar av våra småfåglar. Småfåglar får enklare att leva och förgylla våra liv med deras närvaro om vi stödutfodrar dem med fågelfrö, energikakor, fett och insekter. När vi hjälper våra vinterfåglar bevaras olika fågelstammar och vi behåller den naturens balans som fåglarna bidrar till genom att hålla efter skadeinsekter i skogen och i trädgården. Våra svenska fåglar ger oss också mycket livskvalitet och mindfulness – tänk om vi inte hörde fåglarna kvittra ifrån träden, hur öde och steril skulle inte vår planet kännas då? Vildfåglarna behöver varje dag få i sig upp till 4-5 gånger sin egen vikt i föda. Vi har även ett par hackspettar på tomten. Förra sommaren köpte jag Fåglarnas Pariserhjul och där leker småfåglarna. Det är jätteroligt att se hur de landar på en korg med frön och låter korgen åka ned och runt. Det är jättefint att se det när det är många fåglar som gör det samtidigt. De väljer det hjulet framför andra mer lättillgängliga fågelmatare. Trädgården brukar ljuda av fågelsång och det är som ljuv musik. Man hör sällan fåglar i stan på samma sätt.
Ekorrar
Sommaren och hösten 2017 hittade ekorrarna till vår gård. Till slut var det fem ekorrar som kom varje dag. I gryningen vaknade de och de springer utmed staketet till fågelbordet där de frossar i solrosfrön och nötter. De är riktiga akrobater! Det finns ett högt träd på andra sidan grusvägen i skogen och när man sitter och fikar på terrassen ser man flera gånger om dagen hur ekorrarna klättrar högst upp i det trädet. Sedan tar de ett långt graciöst skutt över hela vägen i luften och landar i en björk i anslutning till fågelbordet. Ekorrarna är hur söta som helst. Man kan titta på dem och följa skådespelet, se deras miner när de hittar några extra goda nötter, hur de vrider och vänder på en majkolv innan de hittar bästa tuggan, och hur de förtretat biter sönder snören till tomma fågelmatare om de är hungriga. Min man byggde ett stort fågelbord till ekorrarna som är 1 meter i diameter som rymmer säkert 50 kg frön. Vi såg dem bli tjockare och tjockare för varje vecka. Ekorrarna älskar också de hemlagade fettbomber jag gör. Jag smälter kokosfett, smör och ister och blandar ned skalade solrosfrön, nötter, hampfrö och annat smaskigt. Sedan efter att det stått i frysen en stund kan jag hänga upp det i träden. Ekorrligan är som besatt av detta, mycket godare och mer näringsfullt än vanliga talgbollar! Det kommer finnas tillgång till solrosfrön på torpet, och jag hoppas att våra sommargäster ser till att fylla på mat till dem, om man vill?
Rådjuren
Det går två viltstigar som rådjuren själva har skapat på var sin sida av tomten. Om sommaren ser man inte rådjuren lika ofta. När man ser dem brukar de passera tomten i tidig gryning eller skymning. Ibland betar de strax utanför den inhägnade marken. Man får mer tillfällen att se dem om man inte har lösa hundar på tomten. Vår egen Staffordshire bullterrier har en del ljud för sig när han springer fritt på tomten. Om man är uppmärksam ser man dock rådjur rätt ofta om man tittar ut genom fönstret. De är dock skygga för människor. Under jul månad parar de sig. Då under parningsleken som ibland sker i skogen mitt i natten precis utanför huset låter de förskräckligt. Man kan med livlig fantasi inbilla sig vad som helst. Min ena hund blir helt skräckslagen och sitter och darrar. Om man vet vad det är blir man inte rädd. Vintertid kommer de och äter under fågelborden. Många grannar stödmatar dem under vintern eftersom det djupa snötäcket i Dalarna gör att det är svårt för dem att hitta föda. Vargen tar även mycket vilt så rådjursstammen försvagas. När jag har bott på torpet vintertid matade jag dem med havre, viltfoder, avreds, morötter, äpplen och bröd. Då vande de sig vid att se mig. Vi hade ett ömsesidigt förtroende att jag fick röra mig försiktigt och fylla på i deras ho. Jag fick även fotografera dem, utan blixt. Men varje gång backade de undan några meter när jag kom med mat. Om jag bytte jacka eller hade på mig en annan mössa sprang de iväg på en gång. I stan brukar folk vara arga på rådjur som äter upp deras tulpaner. Jag älskar rådjuren. Under promenader i skogen ser man näst intill aldrig rådjur. De är skygga och inte alls vana vid människor. Det har bara hänt mig kanske max 7 gånger på 12 år att jag sett rådjur nära till fots. Då vandrar jag ändå drygt en mil om dagen i skogen. Just detta gör det lätt att ha hundarna lösa. Rådjuren är inte i riskzonen då de håller sig undan och hör oss på långt avstånd.
Älgar
Älg är mer ovanligt att man ser gå över tomten än rådjuren. Däremot kan det hända på sensommaren att enstaka unga älgar kliver över grusvägen om man kommer med bil. En del stannar precis framför bilen och vägrar att flytta sig med. Om man har lite koll är det inte ett problem. Man ser mer älg när man sitter i bilen än till fots iallafall.
Rävar
Det finns en del räv i området. Sommaren 2017 var det en kull med rävar som föddes någonstans i närheten av tomten och de använde viltstigen som är strax nedanför huset. Man såg de små gå i samlad trupp efter sina föräldrar och leka tafatt i skymningen. Jag har alltid haft mina katter ute när vi varit eller när jag bodde permanent på torpet under 6 år. När jag bodde här hade jag även en skål med Royal Canins torrfoder till katterna stående utomhus då jag matade en vildkatt ute. Jag tyckte att det gick åt väldigt mycket foder dock. Plötsligt en morgon när jag var uppe i gryningen tittade jag ut genom fönstret och såg en räv med den vackraste tätaste pälsen jag sett på en räv. Han satt sida vid sida med min katt Kasper och åt ur skålen. Inga katter har någonsin försvunnit för mig. Då har jag varit fosterhem åt hemlösa aktier och haft upp till 8 katter samtidigt. På natten under sommaren kan man höra rävarna skälla i skogen. När jag sommaren 2017 hade frigående höns var jag dock noga med att inte ha dem ute oövervakade. Det var mer rävar i trakten sommaren då hönsen bodde på torpet. Det har vad jag minns inte varit några stora problem med skabbräv i området.
Lodjur
Lodjur är verkligen skygga. Jag har bara sett ett i verkligen vid ett enda tillfälle. Det landade graciöst precis intill mig när jag lyste ut i skogen med en ficklampa när rävarna skällde på kvällen. Den var borta under bråkdelen av en sekund.
Vargar
Vargen har spridit ut sig. Torpet ligger i Bergslagen och det finns stora vidsträckta vargrevir i både Örebro, Dalarna och Värmland. Jag har sett vargspår i snön om vintrarna. Inte över gårdsplan utan när jag kommit någon mil in i skogen. Man ser det tydligt på hundarna då de får ragg av lukten med. Jag har ändå lösa hundar och har inte haft något läge när jag sett varg till fots i skogen. Jag har en hund som är en jaktidiot och han släpps inte i skogen, för om han får upp ett spår så driver han i timmar. Därför är det inte ansvarsfullt åt något håll att låta honom springa lös i skogen. En sommar för många år sedan hade grannarna samkväm på sin gård. Det var skrålande människor, musik, bilar som åkte fram och tillbaka. Jag satt i hönshuset då och fodrade när jag hörde ylanden. Det var så pass nära att jag trodde att det var mina egna hundar som ylade inifrån huset. När jag kom in insåg jag att ylanden kom ifrån skogen. Nästa dag gick jag ut i skogen och det var spår efter ett flertal vargar som hade fällt en älgko precis intill huset. Förmodligen en flock med unga vargar. Det händer när man är ute och går att man ser kadaver ifrån något fällt djur. Hundarnas nosar kan spåra upp sådant på mils avstånd. Naturligtvis ska man ha sina hundar under uppsikt. Man vet aldrig när en varg passerar, därför är jag oftast ute på tomten när hundarna är lösa där. En granne i närheten är chef för jaktlaget och om varg är synlig i området får vi ofta information om det. Vissa människor tycker att det är spännande med varg. Min åsikt är att de ska bo i skogen där de hör hemma.
Björn
Tidig vår när björnarna lämnat sina iden ser man ofta spår i leran vid bäckar efter stora björntassar. Någon vår hade en björn gått nära huslängorna för att välta soptunnor och leta föda. Jag ser ofta spår efter björn i skogen, men har aldrig sett någon i verkligheten. De har bra hörsel och chansen att man får se någon i verkligheten är inte alltför stor. Däremot är det en hel del jakttorn utmed alla grusvägar där man kan sitta i tysthet och hålla utkik efter vilda djur.
Orrar och tjädrar
Området har mycket orre och tjäder! Det är egentligen det enda som man ser på nära håll. Ibland djupt inne i skogen hittar man deras fågelbon där honorna ligger på ägg. Äggen är fina och spräckliga och det är bäst att man snabbt går därifrån så hönan har möjlighet att fortsätta ruva. Fåglarna flyger snabbt högt upp i luften och flyger iväg samtidigt som de kraxar. Mina hundar brukar vilja följa efter, en totalt lönlös jakt! Jag vet ofta vart de håller till och undviker de ställena under den tid de ligger på ägg.
Harar
Det är ovanligt lite harar i området. Det är många som dog i harpest för många år sedan. Till fots har jag bara sett hare sommartid vid ett enda tillfälle. Vintertid har jag sett hare i vinterskrud vid fler tillfällen ifrån bilen. Det är sällan harspår i snön och för mig som hundägare tycker jag det är skönt.
Igelkottar
Tyvärr har jag inte sett en enda igelkott på alla år. Jag tycker det är trevliga djur och hade mer än gärna haft ett gäng på tomten.
Ormar
Tidig vår eller extremt varma och soliga dagar kan man se snok och huggormar ligga och sola. Man får ju vara uppmärksam med lösa hundar om de springer i förväg så de inte springer rakt över en orm. Jag har själv lite av en ormfobi och avskyr att se ormar. Av den anledningen kommer gräsmattorna att hållas kortklippta på torpet då högt gräs och grenhögar ger en miljö som ormar trivs i. Sommaren 2017 såg jag orm på tomten i just det parti där gräset var högre. Vi hade flera körsbärsträd som stod i en klunga och under dem var det marktäckande växter. Eftersom jag inte ville ha mark som ormar dras till grävde vi upp alla körsbärstråd utom ett och gav bort dem. Man bör ju fånga in en orm och bära bort den flera km om man följer lagen. Om man har ormfobi som jag lockas man inte direkt av tanken att bära runt på en slingrande orm direkt. Hur som helst, det är lite olika rekommendationer hur man ska gå tillväga om olyckan är framme och en hund blir huggormsbiten. Tidigare rekommenderade veterinärerna kortison för att öppna luftvägarna, numera är det frångått. Min veterinär ger mig Betapred som jag har på torpet ifall något skulle hända. Det finns tillgängligt för ev sommargäster om det skulle hända. Jag har knappt haft orm på tomten under de 12 år jag haft huset, och gör allt för att förhindra det.
Grävling
Grävlingar finns det, jag vet inte i vilken utsträckning. Jag har bara en enda gång haft grävling på tomten vad jag vet. Den sprang in under soldäcket och då jag vet att de kan göra stor skada på en hund skrämde jag bort den från tomten och den kom inte tillbaka. Det är inte ett djur man ser på en skogspromenad.
Myggor och knott
Torpet ligger ju inte vid Dalälven där det är extrema problem med mygg. Det varierar lite år till år hur mycket problem det är med mygg och knott. Det är olika hur mycket vatten som funnits i naturen så de har kunnat kläckas. Jag avskyr mygg som de flera av oss, och på torpet hänger tom en hel mygguniform med byxor och jacka med nät för ansiktet. Jag har blod som myggor gillar medan de inte biter min man i samma utsträckning. Någon form av myggsprej är bra om man är känslig. Det finns även ett receptfritt läkemedel som heter Kestine som den som har obehag av mygg kan m bättre av. Det är allergimedicin som gör att myggbetten inte blir lika svåra. Finns på Apoteket! Det är mindre mygg och knott dagtid, de dyker up framåt sen eftermiddag/kväll.
Myror
Sommartid kan det dyka upp svartmyror inne. De kommer om man inte är noga med städningen. Om något barn dräller kex eller saft på golvet tex och det inte torkas upp. Därför är det bra om man tänker på det att man inte har söta matrester på golvet i köket eller på terrasserna. Det finns Myrmedel på torpet som man strör ut om det uppstår. Samma spray fungerar även bra på getingar har jag upptäckt.